NACIONS UNIDES I EL GOVERN DANÈS: OBSCURANTISME I REPRESSIÓ A LES ORGANITZACIONS SOCIALS

19des.09

Copenhagen, 16 de desembre

Les Conferències de les Parts  (COP) de les Nacions Unides es caracteritzen per ser fòrums multilaterals on es debaten de forma oberta i transparent diferents aspectes dels Convenis oficials acordats pels països membres. És el cas del Conveni Marc sobre Canvi Climàtic, així com d’altres convenis (sobre Diversitat Biològica, sobre Desertització, etc.)

A Copenhagen, aquests principis democràtics de les Conferències han saltat pels aires. Millor dit, els han fet saltar tant les pròpies NNUU com el govern anfitrió, Dinamarca. Es va veure durant el cap de setmana, quan la manifestació pacífica de 100000 persones per la justicia climática va acabar amb prop de 1000 detinguts sense cap causa que se’ls pogués imputar. Però la situació s’ha agreujat encara més amb el pas dels dies.

Durant el cap de setmana van anar arribant la majoria d’observadors de les organitzacions socials mundials inscrites per participar en la segona setmana de les negociacions de la COP15. Prop de 25.000 persones de centenars de països de tot tipus d’organitzacions, des de sindicats, ecologistes, empresaris, universitats i centres d’investigació, governs locals i regionals, etc. Però les Nacions Unides, per acció o omissió, havia decidit que no podia participar tota aquesta gent. Així, el dilluns pel matí es va formar una cua de prop de 4000 persones en les immediacions del centre de convencions Bella Center, intentant acreditar-se per entrar en l’edifici. L’organització va decidir aleshores que no es concediria cap credencial, i els observadors de les ONG vam passar tot el dia esperant alguna notícia sobre la nostra credencial. 4, 5 i fins a 10 hores, milers d’observadors vam estar el dia sencer esperant a la intempèrie, amb temperatures sota 0ºC i sense cap mena d’ajuda ni recolzament del govern danès, a que les NNUU iniciessin l’acreditació. Però no va succeir res. L’única notícia que circulava era la decisió de NNUU de restringir l’accés, a partir de dimarts 15, a únicament 7000 dels 25000 observadors, a través d’una segona credencial o passi especial distribuït a través de les principals organitzacions internacionals. El dijous només van poder entrar 1.000 observadors i divendres, únicament 90 de les 25.000 persones arribades de tot el món.

Dimarts es va iniciar, per fi, l’acreditació, immenses cues d’observadors de tots els orígens,  a partir de les 7 del matí. Sota un fred considerable i una intensa nevada, a més del cansament físic del dia anterior, milers de persones vam tornar a esperar pacientment l’anhelada acreditació per poder portar a terme el treball que hem vingut a desenvolupar. Amb endarreriments de fins a 8 i 9 hores més, la majoria vam aconseguir la credencial i vam poder assistir mitja tarda a la Conferència, que estava aturada per manca d’acord entre els països. Això sí, després de 6 hores d’espera gèlida, el govern danès va fer arribar gots de plàstic (buits) al recinte exterior de la COP. I una hora després, amb la major part dels observadors ja dins, va arribar el cafè i els cartells anunciant la generositat del govern amfitrió…

Avui dimecres el dia comença amb l’empresonament, a l’interior del centre de convencions, d’uns 50 integrants de l’ONG Amics de la Terra, entre ells varis espanyols. Empresonament “preventiu” justificat per la possibilitat de que fessin alguna acció (¿?)

Pel dia d’avui estava convocada una Assemblea dels Pobles en la COP. Organitzada per Climate Justice Now i Climate Justice Action, es proposava concentrar en l’exterior del recinte de la Convenció a representants d’ONG no autoritzats a entrar, a membres de moviments socials d’arreu del món així com delegats oficials d’alguns països assistents a les negociacions, per a plasmar la necessitat que la Convenció de Nacions Unides consideri les reivindicacions dels pobles de la Terra, especialment aquells més vulnerables dels països del Sud. Aquesta assemblea rebia el recolzament de centenars d’organitzacions, entre les quals Ecologistes en Acció. A les 8 del matí marxava un dels grups del centre de Copenhagen, en una marxa degudament sol.licitada i autoritzada. Aquesta marxa es va declarar aleshores il.legal pel govern danès, i reprimida per la policia amb gas-pebre i amb la presència de centenars de policies antidisturbis, sense que es pogués acreditar cap provocació per part dels assistents, de la mateixa manera que durant la manifestació massiva del passat dissabte. Així, la pròpia pàgina web de les NNUU parla de 230 detinguts segons la policia (http://en.cop15.dk/news/view+news?newsid=3019), malgrat alguns testimonis parlen d’uns 500 arrestats.

A aquesta hora, uns 200 delegats (membres de les parts negociadores i observadors d’ONG) abandonaven en marxa també pacífica l’edifici de la Convenció, en mig d’una gran expectació mediàtica, per reunir-se amb els arribats del centre de la ciutat en l’exterior. Al mateix moment, el govern danès bloqueja també la marxa dels delegats i els amenaça, amb presència de centenars de policies fortament armats, que serien detinguts, els seus passaports requisats i ells físicament deportats als seus països, en cas d’insistir en reunir-se amb l’altre grup per celebrar l’Assemblea.

Al mateix temps, les NNUU decideixen tancar definitivament l’accés al centre de convencions a les ONG. No autoritza a entrar a la Convenció a cap membre d’ONG, i fins i tot deixa al carrer, sota la nevada que tonava a descarregar a la ciutat, a decenes d’observadors que havien sortit de l’edifici seguint la marxa per l’Assemblea dels Pobles, deixant els seus abrics al vestuari de l’interior i sense cap possibilitat de recuperar-los.

Tampoc els nostres representants polítics, el govern de l’Estat espanyol, estan a l’alçada de les circumstàncies quan no han estat capaços d’exercir cap tipus de pressió sobre les NNUU per a que mantingués la transparència informativa i la garantia de presència de les organitzacions socials i, fins i tot, mira cap a una altra banda quan es posa de manifest l’exclusió i fins i tot la repressió a ciutadania espanyola representant de la societat civil.

Tot això esperant que arribin els 120 caps d’estat i de govern que han de dur a terme la ronda final de negociacions per intentar salvar un acord a Copenhagen que eviti el fracàs anunciat.

Les Nacions Unides demostra, amb les seves actuacions d’aquesta cimera, la immensa passa enrere que s’està produint quant a transparència i participació democràtica en els seus processos de negociació. Davant la transcendència de la cimera, en lloc de donar cabuda a l’aportació de qui més estan treballant per salvar el clima, les ONG, ha optat per l’hermetisme, l’obscurantisme i la repressió als moviments socials. Han convertit aquesta cimera en un búnquer on es prendran les decisions transcendentals sobre el futur del clima i, per tant, del planeta, sense la participació ni presència de les organitzacions socials, perdent, per tant, la legitimitat.

És una situació tremendament greu, però davant la mateixa Ecologistes en Acció continuarem informant, aportant les nostres propostes i tractant de que la Cimera es saldi amb un Acord ambiciós, just, vinculant i transformador per a reduir les emissions de CO2 i també per a iniciar el canvi de model sòcio-econòmic que permeti salvar al planeta.

Jaume Grau

Ecologistes en Acció de Catalunya

També podeu veure una colla de fotografies a:
http://picasaweb.google.es/jgraulopez/COP15Copenhagen#

I el web d’EA on anem penjant en temps real notícies:
http://www.ecologistasenaccion.org/spip.php?rubrique355



No Responses Yet to “NACIONS UNIDES I EL GOVERN DANÈS: OBSCURANTISME I REPRESSIÓ A LES ORGANITZACIONS SOCIALS”

  1. Feu un comentari

Deixa un comentari