Les indústries brutes intenten apropiar-se de la Cimera del Clima a Copenhagen

08des.09

En una nota de premsa de l’Aliança Global per Alternatives a la Incineració (GAIA) -que  la Federació d’Ecologistes de Catalunya (EdC) n’és membre- on denuncia la cimera del Clima que ha ha començat aquest matí a Copenhagen, ja que mentre els governs de tot el món arriben a la cimera per buscar solucions a la greu crisi climàtica, les indústries contaminants estan intentant mantenir els seus negocis maquillant la seva pèssima imatge. La indústria incineradora, una de les més brutes, està intentant disfressar-se com a una “solució climàtica” per a captar els subsidis destinats a donar suport al desenvolupament de tecnologies netes.

La GAIA -que la Federació EdC n’és membre- està demanant a les delegacions que exigeixin que el reciclatge, la reutilització i la reducció de la generació de residus siguin presos com una prioritat per la ISWA a la COP15 i que reconeguin que la veritable solució al canvi climàtic és aplicar estratègies de Residu Zero, i no incinerar els residus.

La cimera climàtica que es prolongarà durant les dues pròximes setmanes és un esdeveniment clau per adoptar solucions per al canvi climàtic i la justícia climàtica, particularment al sud, i no n’hauria d’haver lloc  perquè la indústria s’apropiï d’ella i promogui falses solucions.
 
Neil Tangri, de GAIA, diu que “La idea que podem aconseguir l’estabilitat climàtica a través de la incineració és absurda. Hem de reduir, reciclar i compostar els residus, no incinerar-los”.
I afegeix: “El reciclatge no només és una pràctica habitual en el món en desenvolupament, sinó que també dóna feina a milions de persones pobres. Aquests llocs de treball, i els beneficis climàtics que aporta el reciclatge, es troben sota amenaça per la pressió de la indústria incineradora per cremar els residus. ” 
 
El reciclatge és fins a 30 vegades més efectiu en reduir les emissions que la incineració i dóna feina a aproximadament 15 milions de persones a tot el món.
 
Només a Catalunya, un pla de gestió de residus que es marqués com a objectiu un 70% de reciclatge permetria estalviar més d’1.000.000 de tones anuals, equivalent a un 1,7% de les emissions anuals.
 
La ISWA és una organització internacional que promou el desenvolupament de la incineració d’aquesta falsa solució per tractar els residus. Per exemple, al Brasil ISWA va signar un acord amb PLASTIVIDA, que agrupa indústries del plàstic, per a desenvolupar i promoure tecnologies de “valorització energètica” dels plàstics.
 En molts països, ISWA organitza conferències pro-incineració per als governs, portant empreses d’incineració del Nord a promoure la seva tecnologia milionària, malgastadora i contaminant al Sud. Aquestes empreses, com Veolia, Covanta, RAMBOLL, Vestforbraending i Amagerforbraending, són les principals patrocinadores de l’esdeveniment de ISWA a Copenhaguen, i se les coneix per actuar de lobby per generar energia a partir dels residus. Com a integrants del “grup de treball sobre canvi climàtic” de ISWA, que ha desenvolupat la proposta i l’esdeveniment, impulsaran l’equivocada i infundada visió que generar energia a partir dels residus (específicament a través de la incineració, sense comptar a la digestió anaeròbica) és la solució que el sector residus aporta davant el canvi climàtic.
A Catalunya aquest mite promogut per la indústria de tractament de residus i de producció d’energia, el col·legit d’enginyers industrials, i per algunes administracions que obren la porta encara més a la incineració de residus com; el Plan Nacional de Gestión de Residuos, els Programes de gestió de residus a Catalunya (PROGREMIC 2007-2012) i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (PMGRM 2009-2016) o el Pacte Nacionals de les Infraestructures.
 
Jeni Mackay de GAIA diu “Veient que la conferència està sent dominada per les empreses de valorització energètica dels residus durant dos dies, i que estan desenvolupant la proposta d’incinerar, és difícil d’entendre que ISWA  promogui una visió independent i que treballa per l’interès públic per a promoure i desenvolupar una gestió sostenible dels residus a nivell internacional. “
GAIA seguirà de prop els resultats de la conferència de ISWA en els propers dies
Anuncis


One Response to “Les indústries brutes intenten apropiar-se de la Cimera del Clima a Copenhagen”

  1. Felicitats pel blog! Jo miro de fer la meva aportació petita. He apagat la nevera i menjo només fresc. Ara estic pensant en comprar una placa solar per a la terrassa, llàstima que sigui tan cara…

    Salut a tothom!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: